Vinden van Bulgaars personeel

Het vinden van Bulgaars personeel wordt eenvoudig gemaakt via de personeelsdiensten van bedrijfsoprichtingenbulgarije.beBulgarije beschikt heeft veel goed geschoold en gekwalificeerd personeel beschikbaar

Als land is Bulgarije vooral bekend als vakantieland en land met de laagste belastingen in Europa, maar ook de Bulgaarse arbeidsmarkt biedt bijzonder veel mogelijkheden voor internationale bedrijven en investeerders.

Zo beschikt het land over een enorme beschikbaarheid van gemotiveerde en competente werknemers die zeer graag aan de slag gaan voor uw bedrijf.

Op deze pagina willen we wat uitleg geven over de Bulgaarse arbeidsmarkt, Bulgaarse arbeidsrecht en het werven van personeel in Bulgarije.

 

Bulgaars arbeidsrecht

Het Bulgaarse arbeidsrecht is flexibel en modern. Het arbeidsrecht in Bulgarije kent alle principes die gebruikelijk zijn in Europese arbeidsrecht systemen, maar is eveneens heel flexibel.

Kenmerken van het Bulgaars arbeidsrecht:

 • Arbeidscontracten zijn mogelijk voor bepaalde en onbepaalde tijd
 • 40 Urige werkweek
 • Iedere werknemer heeft recht op 20 dagen betaalde vakantie
 • De gebruikelijke opzegtermijn van arbeidscontracten is één maand
 • Geen toestemming vereist van een rechtbank of sociale verzekeringsinstantie voor ontslag
 • Het minimumsalaris is 310 leva (ongeveer 160 euro)
 • Incentives beschikbaar voor bepaalde beroepen en gr0epen werknemers waarbij belastingkortingen worden verstrekt of opleidingsprogramma’s worden aangeboden

 

Sociale zekerheid in Bulgarije

Sociale zekerheid is over het algemeen complexe materie, desondanks heeft men in Bulgarije geprobeerd het zo eenvoudig mogelijk te maken.

Ook bij sociale zekerheid hanteert Bulgarije de Europese standaarden, maar, net zoals bij het arbeidsrecht, zonder daarbij in te leveren op het gebied van flexibiliteit.

 

Basisprincipes van de Bulgaarse sociale zekerheid

 • De Bulgaarse sociale zekerheid kent een plafond van 2200 leva (ongeveer 1125 euro), dat wil zeggen dat er nooit meer premies worden betaalt dan tot dit bedrag, maar dat men ook nooit meer uitgekeerd zal krijgen dan dit bedrag. Al verdient iemand dus het 1o-voudige, de premies worden altijd berekend tot dit bedrag
 • Sociale premies worden gelijk betaald met de loonbelasting op salarissen. Hierbij is van belang te melden dat de 10% Bulgaarse loonbelasting wordt betaalt over het bruto loon met aftrek van de sociale premies
 • Sociale premies bestaan uit een werkgevers en werknemers deel, afdracht van sociale premies wordt altijd door de werkgever gedaan
 • Premies zijn afhankelijk van de werkzaamheden die een werknemer verricht

 

Advisering over sociale zekerheid

Vraagstukken op het gebied van sociale zekerheid kunnen zeer complex worden wanneer er sprake is van grensoverschrijdende arbeid. In het geval van belastingen kan men zich nog beroepen op internationale belastingverdragen, maar in het geval van sociale zekerheid bestaan dergelijke verdragen niet. De beantwoording van vraagstukken op het gebied van sociale zekerheid in een internationale context is dan ook ingewikkeld en moet worden gebaseerd op de lokale rechtssystemen en gebruikelijkheden en Europees recht.

Bedrijfsoprichtingenbulgarije.be heeft adviseurs en gespecialiseerde juristen op het gebied van sociale zekerheid die de meest complexe vraagstukken kunnen beantwoorden.

 

Vinden van personeel in Bulgarije

Het is belangrijk om van te voren goed na te denken over het vinden van personeel, zelfs wanneer u klein wilt begonnen met ondernemen in Bulgarije, omdat het personeelsvraagstuk van groot belang is bij de locatie keuze van uw onderneming. Een IT-firma die bijvoorbeeld overweegt om in de toekomst met Bulgaars IT personeel aan te nemen kan zich het beste vestigen in Plovdiv of Sofia, vanwege de beschikbaarheid van IT-personeel aldaar. Sofia en Plovdiv zouden bijvoorbeeld weer een minder goede keuze zijn voor een fabriek die op zoek is naar fabriekspersoneel, een dergelijk bedrijf is beter af in regios zoals Pazardzhik of Roesse.

 

Mogelijkheden tot het vinden van personeel in Bulgarije

Er zijn diverse kanalen beschikbaar voor het vinden van Bulgaarse werknemers. Bedrijfsoprichting Bulgarije kent deze kanalen zeer goed en kan u helpen bij het vinden van het juiste personeel.

Op basis van de door u opgestelde profielen zullen we adviseren welke kanalen het beste kunnen worden gebruikt en via deze kanalen op zoek gaan naar de juiste persoon voor uw onderneming. Voor wie op zoek is naar grote aantallen werknemers kunnen onze HRM specialisten en business consultants een op maat gemaakt plan opstellen voor uw specifieke situatie.

 

Te werk stellen van Bulgaarse werknemers

Ook kunnen onze specialisten alle zorgen uit handen nemen voor het uiteindelijk te werk stellen van personeel. Van het opstellen tot een arbeidscontract tot praktische begeleiding en toezicht, onze adviseurs en HRM specialisten kunnen alle zorgen uit handen nemen. Via onze personeelsdiensten is er altijd iemand in de buurt om een oogje in het zeil te houden, een geruststellend gevoel.

Voor wie zelf geen personeel wil aannemen, maar wel gebruik wenst te maken van de mogelijkheden van de Bulgaarse arbeidsmarkt, kan gebruik maken van onze outsourcing diensten, waarbij onze outsourcing tak alle verplichtingen als werkgever voor haar rekening kan nemen.

 

Te werkstelling in en buiten Bulgarije

Bulgaarse werknemers worden zowel in Bulgarije, als buiten Bulgarije ingezet. Voor ondernemers die op zoek zijn naar Bulgaars personeel met het doel deze mensen in hun eigen land te laten werken kunnen onze HRM adviseurs ook van dienst zijn voor advisering en het vinden van personeel. Onze fiscalisten en juristen kunnen in deze context ook adviseren over de juiste wijze van dergelijke werknemers, bijvoorbeeld of het personeel moet worden ingezet via een Bulgaarse vennootschap of dat het verstandiger is de werknemers in dienst te nemen via de vennootschap in het land van de ondernemer.

 

Gratis en vrijblijvend advies

Wilt u gratis en vrijblijvend worden geïnformeerd over dit of een ander onderwerp op de website? Neem dan contact met ons op via de onderstaande knop.

Contact opnemen
No comments yet.

Geef een reactie