Bulgaarse vennootschappen

Hoe werkt het oprichten van Bulgaarse vennootschappenBulgaarse vennootschappen oprichten

Ondernemers kiezen veelal voor het oprichten van Bulgaarse vennootschappen vanwege de vele fiscale en zakelijke voordelen die Bulgarije te bieden heeft.

 

De in Bulgarije meest gebruikte rechtsvormen zijn:

De Bulgaarse OOD

De Bulgaarse OOD is een zogeheten Limited Liability Company en wordt het meest gebruikt om zaken te doen in Bulgarije. Deze rechtsvorm is het best te vergelijken met de belgische bvba. Meer informatie over de Bulgaarse OOD kunt u hier vinden.

 

De Bulgaarse AD

De Bulgaarse AD is een zogeheten Joint Stock Company en kan het best worden vergelijken met de Belgische NV. Deze rechtsvorm wordt veelal gekozen door grotere ondernemingen, aandeelhouders die aandelen aan toonder wensen te hebben en ondernemingen die hun aandelen vrij willen kunnen verhandelen (bijv. op de beurs of via over-the-counter trading). Meer informatie over deze rechtsvorm kunt u hier vinden.

 

De Bulgaarse KD

De Bulgaarse KD is kan het best worden vergeleken met de Belgische GCV (Gewone Commanditaire Vennootschap). Deze rechtsvorm kan interessant zijn voor ondernemingen die worden gefinancierd vanuit een bestaande holding/dochter structuur en ondernemingen die wel zaken doen in Bulgarije, maar die daar geen vaste inrichting nodig hebben. Meer informatie over deze rechtsvorm kunt u hier vinden.

 

Branch office

Voor wie geen Bulgaarse wenst op de richten kan ervoor kiezen om een branch office in Bulgarije te registeren. Een branch office is geen aparte entiteit, maar een verlengstuk van bijvoorbeeld uw Belgische bvba of Engelse Ltd.

Ondernemers die niet willen vallen onder het Bulgaars vennootschapsrecht, maar toch gebruik willen maken van alle voordelen die Bulgarije te bieden heeft, kunnen kiezen voor het oprichten van een Engelse Limited met een branch office in Bulgarije. Hierdoor valt de vennootschap onder het zeer toegankelijke en flexibele Engelse vennootschapsrecht, maar valt de onderneming onder het gunstige Bulgaarse belastingregime.  Meer informatie over de registratie van een branch office kunt u hier vinden.

 

Het Bulgaarse vennootschapsrecht

Bulgarije heeft een modern en flexibel vennootschapsrecht, dit maakt Bulgarije nog eens extra interessant voor internationaal zaken doen. Een voorbeeld hiervan is dat Bulgaarse vennootschappen een Bulgaarse en een internationale naam hebben. De Bulgaarse naam is uiteraard in het Bulgaars en het Cyrillisch schrift, maar de internationale naam kan in iedere gewenste taal zijn. De internationale naam mag ook eindigen op iedere wel bekende extensie, waaronder BV, GmbH of Ltd.

Andere belangrijke voordelen:

  • Een Bulgaarse vennootschap mag overal in Bulgarije worden geregistreerd en het administratieve adres mag afwijken van het statutaire adres
  • Het officiële adres hoeft niet gelijk te zijn aan het adres waar de onderneming wordt gedreven
  • Een Bulgaarse onderneming kan probleemloos meerdere vestigingen hebben

 

Vennootschappen met één aandeelhouder

Het Bulgaarse vennootschapsrecht kent ook een bijzonder interessant en tijdbesparend principe voor vennootschappen die slechts één aandeelhouder hebben. Bij dergelijke vennootschappen vervalt de verplichting om ieder jaar een vergadering van aandeelhouders te houden of een speciale aandeelhoudersvergadering te houden bij belangrijke besluiten. In plaats daarvan hoeft de enige aandeelhouder slechts een schriftelijk besluit vast te leggen. Vennootschappen met een enkele aandeelhouder zijn te herkennen aan het feit dat het achtervoegsel met een E begint, dus OOD wordt EOOD en AD wordt EAD.

Dit is in het bijzonder gunstig wanneer een Bulgaarse vennootschap wordt gebruikt in een holding/dochter structuur.

 

Oprichtingsduur

Het oprichten van een Bulgaarse vennootschap gaat vrij snel en duurt ongeveer een werkweek vanaf het moment dat alle documenten compleet zijn.

Bulgaarse vennootschappen kunnen op afstand worden opgericht, maar u kunt ook naar Bulgarije komen voor de oprichting.

 

Stappenplan

Het oprichten van een Bulgaarse vennootschap gaat in een aantal stappen:

  1. Opstellen van alle stukken (oprichtingsbesluit, statuten, handtekeningkaart en declaraties)
  2. Iedere zaakvoerder moet een handtekeningkaart tekenen in het bijzijn van de notaris (in Bulgarije of in eigen land)
  3. Openen van een speciale rekening voor het kapitaal van de vennootschap en opvragen van een bankverklaring
  4. Laten vertalen en legaliseren van de handtekeningkaart (indien deze is getekend bij een niet Bulgaarse notaris)
  5. Indienen van alle stukken bij het Bulgaarse handelsregister

Na ongeveer een werkweek is de vennootschap dan geregistreerd en kan de definitieve bankrekening worden geopend en kan er eventueel een BTW nummer worden aangevraagd.

 

Onze werkwijze

Bedrijfsoprichtingen Bulgarije neemt al het werk uit handen en zorgt voor een soepel verloop van alle benodigde stappen tot het oprichten van uw vennootschap.

Alle documenten die wij opstellen zijn tweetalig (Engels en Bulgaars), desgewenst zijn andere talen ook mogelijk.

 

Aanvullende diensten

Bedrijfsoprichtingen Bulgarije biedt u eveneens de navolgende aanvullende diensten aan:

 

Voordelige tarieven

Bekijk onze prijslijst voor onze voordelige tarieven voor bedrijfsoprichtingen in Bulgarije.

 

Gratis en vrijblijvend advies

Wilt u gratis en vrijblijvend worden geïnformeerd over dit of een ander onderwerp op de website? Neem dan contact met ons op via de onderstaande knop.

Contact opnemen
No comments yet.

Geef een reactie